Řitník 2018 - 2. etapa

Druhý den u snídaně posloucháme historky, jak si někteří jedinci zpestřili noc v "Hotelu U Jezera" návštěvou diskotéky. Požívání nápojů pro dospělé vedlo u pár jedinců k nekontrolovanému chování, kdy se nebyli schopni dostat zpět na hotel. Není tedy divu, že je u snídaně nevidíme a i odjezd jejich grupy se řádně protahoval. O další zpestření se stará Žmulda, když je třeba naložit jeho nepojízdnou Benelli do dodávky a odvézt k doktorovi. Cesty využije k zastávce na Suchdole, kde v půjčovně u Arnošta přesedá na Hondu CBF 1000, na které dokončí letošní Řitník.

Z rodinných důvodů musí druhou etapu vynechat Méťa a Eliška, ale do cíle za námi dorazí. Oddělí se od nás také Márty, který valí domů pro paštiku. Balíme věci i já s Rosťou a Mončou a přímou cestou jedeme do cíle druhé etapy a celého letošního Řitníků. Tím je klubovna motorkářské party Bizon Hill v Provodíně, nedaleko Máchova jezera. I zde nás čeká příjemné prostředí, s novou restaurací po rekonstrukci, stejně tak kompletním zázemím pro ubytování. Vhod přijde také velká zastřešená terasa, i když dnes to opět na déšť nevypadalo.

V klidu si vše prohlédneme, probereme místní možnosti a po příjezdu Péti s dodávkou se pustíme do přípravy soutěžních disciplín. Když je vše hotovo, klid a krásné počasí nás pěkně ukolébá, skoro máme chuť se natáhnout někam do stínu a dospat včerejší večer. Bohužel se blíží chvilka kdy se můžou objevit první závodníci. Těšíme se také už na večer, kdy na nás čekají smažené řízečky, kotlety, klobásky a samozřejmě zabijačkový guláš. Správné řešení úkolů z 2. etapy si můžete připomenout níže.

Takhle měl vypadat správně vyplněný itinerář 2. etapy

K našemu překvapení se jako první objevují bramboráci vedeni Ráďou, a Vlasta na půjčené Hodně CB 650. Na to jaký problém měli s odjezdem, tak jsou tu opravdu brzi. Až za více jak hodinu dorazí herr. Němec a Jarda Weber Pelc. Po dalších deseti minutách to vypukne a jen tak tak stíháme přijíždějící odbavovat. Poslední doráží opět po limitu Dědek. Bohužel tentokrát to nemá šťastný konec a jeho Kawičku přiváží Renda na valníku. O dělící ostrůvek utrhuje šroub na vaně a jeho vlastní olej ho po pár metrech posílá k zemi. Naštěstí to odnáší jen stroj, Dědek je v pořádku a může s námi zůstat v Provodíně. Nejméně kilometrů najel Radek Dlouhý, když mu stačilo 219 km. Naopak nejvíce Aleš a to 426 km, když si odskočil domů a vybojoval konečně kýženého šneka.

Zasloužené první etapové vítězství bral Vlastik na Goldwingu, který ukázal, že Řitník není o nových a silných strojích. Na druhém místě skončil po loňské smůle Petr Lisák a Ivča na Hondě, když se jeho loni pošramocený kotník evidentně zahojil. Bronz si odvážel další letošní smolař Žmulda na vypůjčené hondičce. Tím končíme výsledky druhé etapy, ale o celkovém vítězi opět rozhodovala ještě soutěž.