Řitník 2017 - úvod

Bob
prosinec 2016 - duben 2017
 

Přípravy

Tentokrát jsme v sobě museli hledat trochu energie, abychom se pustili do příprav dalšího ročníku, ale nakonec jsme přeci jen neodolali tomu pokušení dotáhnout to až k desátému ročníku. Chvilku laborujeme s termínem, až využijeme prodlouženého květnového víkendu. Rosťa plánuje dvě delší etapy, na kterých se můžou všichni pěkně projet. Mapování tentokrát provedl Rosťa sám s Mončou.

Společně jsme navštívili pouze cíl druhé etapy, kde jsem se osobně setkali s majitelem hotelu a probrali organizaci naší akce. Bylo s ním příjemné povídání o provozu hotelu a debatu jsme uzavřeli prohlídkou pokojů. S ohledem na uzavírku příjezdové komunikace k hotelu v Sobotce, jsme operativně upravili trasu pro závodníky tak, aby se inkriminovanému místu vyhnuli. Bylo tedy nutné přidat jeden průjezdní bod, ale to naštěstí nebyl problém.

Bob
5.5.-8.5.2017
 

Řitník 2017

Ač to tak zpočátku nevypadalo, podařilo se vše připravit v předstihu. Duben se tak nesl až nezvykle v poklidném duchu. Tomu všemu ještě nahrávalo počasí, které na hory dokonce přineslo sníh a do nížin mráz. Čert ví jak by to dopadlo, kdyby se Řitník jel o týden dříve. Předpovědi z úst Dagmar Honsové v nás nevyvolávají zrovna potěšení, ale všichni víme, jak to s nimi je a věříme, že se opět plete. Závěrečná porada se tentokrát koná "U Petříků" a provázejí jí omluvné e-maily. Musíme tak oželet několik startujících a to netušíme, že před startem ještě jeden odpadlík přibude.

Pátek 5. května 2017 je pouze den přesunu do místa sobotního startu a tak není žádná velká hoňka. Sraz jsme si letos naplánovali na pumpě Benzina (dříve ÖMV) za Litoměřicemi a čas operativně upravíme podle toho, jak se nám podaří vypadnout z práce. Potřebné věci naloží Rosťa již dopoledné, když se u mě zastaví s dodávkou a čas odjezdu nakonec padne na 14:00 hod. Kulturní vložku na trase jsem žádnou nenaplánoval, přece jen musíme pár kiláků urazit a nemusíme dojet jako poslední. Při mém příjezdu na pumpu potkávám Ráďu, Vlastu a Pavla. Prohodíme pár slov a po natankování již očekávám Rosťu s Mončou. Marně spolu čekáme na Méťu s Piškotem a směr Praha, nakonec vyrážíme sami. Překvapuje mě, že v tuto dobu cesta celkem ocejpá a první větší zácpa přijde až na výjezdu z Blanky. Dopřejeme si proto krátky oddech na pumpě RobinOil na Strakonické. Když nabereme sil míjíme Vyhlídkové věže Lahovického mostu a pokračujeme přes Jílové do Sedlčan, kde Rosťa tankuje. Tam nás zaskočí Jarda Weber oznámením, že je na místě a naznačí, že chce letos být všude první. Však už je to desátý ročník a on ani jeden celkově nevyhrál. S ohledem na jeho dílčí výsledky je to s podivem.

Nezdržujeme se tedy a pokračujeme do dnešního nocoviště a zítřejšího startu etapy. Tím je "Parkhotel Mozolov". Po příjezdu nás kromě Jardy vítají také Jirka, Renča a Kebulák. Zabíráme si pokoj v druhém patře nejbližšího bungalovu a jen co se převlékneme, pospícháme do restaurace na pivko, kde již očekáváme příjezd zbylé grupy. V duch v jakém se nesl příjezd, se nesl i zbytek Řitníku ... pohoda a cesty bez vody (aspoň nám se to poštěstilo). V ubytování se snažíme držet standart, ale letos jsem k tomu na všech ubytovačkách přidali večeři a snídani. Po loňských zkušenostech se držíme osvědčeného systému doplněného o soutěž ve střelbě a jízdě na kole. Shodné body rozlišuje hod šipkami a není tak třeba řešit žádné větší spory. Proto se asi nakonec rozhodneme v Řitníku pokračovat i po desátém ročníku.