Řitník 2014 - 2. etapa

Ke snídani máme připravené párečky, jen trochu špatně načasujeme, kdy na ní vyrazíme. Nakonec nějaké to místečko najdeme a dostaneme něco teplého do bříška. Dnes to bude potřeba, protože pocitově vypadá, že se ještě více ochladilo. Nenecháváme tedy borce na nic čekat a již cestou ze snídaně rozdáváme itinerář na dnešní etapu. Oblékáme to nejteplejší oblečení, a když ověříme, že všichni odjeli v pořádku, vyrážíme i my.

Po prvních dvaceti kilometrech nám začíná být jasné, že to dnes nebude žádná opalovačka. Po dalších dvaceti již musíme zastavit a rozmrazit ztuhlé prsty na rukou. Rosťa začíná laborovat nad dvojitou vrstvou rukavic a při další zastávce na pumpě se mu daří získat vhodný pár. Já bohužel do těch mých druhou vrstvu nedostanu a v zateplených pracovních nemám potřebný cit. Musím tedy věřit, že se ručička na teploměru s postupem času pohne směrem k příjemnějším teplotám. Na Vysočině ukazují ukazatele u cesty teploty i pod 5°C a tak to zatím řešíme častějšími zastávkami a ohříváním rukou o motor, který ale bohužel, dnes nijak nesálá. V Čížkově nás to už přestane bavit a jdeme se zahřát teplou polévkou. Ta nás trochu zahřeje, a když Monča dopije svůj grog, jdeme na poslední část naší etapy. Na té probíhá již vše hladce a my dorážíme do penzionu "Benešovský mlýn" u Heřmaně v dobrém čase. Jen poslední odbočka nás trochu potrápí a musíme tak absolvovat příjezd po rozbité cestě od Maletic, které jsme se chtěli vyhnout. Když jsme se ubytovali, provedli jsme kontrolu bungalovů, jestli jsou řádně vyhřáty a připraveny pro příjezd zmrzlých závodníků. Po dnešním prožitku, přesouváme cílové stanoviště přímo do restaurace. Jen Petr, jako styčný bod, stojí před penzionem a hlásí přijíždějící stroje.

Důležité indície z itineráře 2. etapy

START : BORUŠOV-SVOJANOV, okres Šumperk - Rekreační areál Motýlek
1. DAŇKOVICE, okres Žďár nad Sázavou
úkol : V obci najděte "památný strom". Zjistěte jeho přesný druh.
odpověď : Lípa velkolistá (Talia platyphyllos Scop.)
2. DUDÍN, okres Jihlava
úkol : Nedaleko návsi najdete prapodivnou plastiku. Řádně ji prostudujte a zjistěte její pravý význam. Pokuste se také objevit stvoření, které na ní celý den zíra.
odpověď : Sluneční hodiny + ryba v rybníku
3. BUKOVKA, okres Jindřichův Hradec
úkol : Šipka vás přivede k domu nedaleko kapličky. Zjistěte jeho popisné číslo a jméno jeho obyvatel.
odpověď : č.p. 3 a Petrtýlovi
4. KATOV, okres Tábor
úkol : Na správní budově najdete "základní kámen". Jaký je rozdíl mezi letopočty, které na něm najdete.
odpověď : 77 roků
5. VLKOV, okres Tábor
úkol : Následujte místní "vlkososky" a ti vás dovedou ke své noře. Zjistěte jak se jmenuje vedlejší chátrající objekt.
odpověď : Zájezdní hostinec
6. BZÍ, okres České Budějovice
úkol : Řádně si prohládní pomník "Památce padlých 1914-1918" a najdi celé jméno, jež nemá v příjmení a jménu žádné schodné písmeno.
odpověď : Bažil Josef
7. PIVKOVICE, okres Strakonice
úkol : Zjistěte k jakému roku se datuje první písemná zmínka o obci. Dále napiš čím je zvláštní dům s č.p. 4.
odpověď : rok 1358 + statek se štítem ve slohu selského baroka + sluneční hodiny
8. ŠTĚTICE, okres Písek
úkol : Najděte "Stáje Štětice" a zjistěte kolik se u výběhu nachází chatiček a kolik se v areálu pase "lam". Jako bonus odhadnětě, kolik je zde ustájeno koní.
odpověď : 4+3 chatičky + 2 lamy + 50-60 koní
CÍL : HEŘMAŇ, okres Písek - Benešovský mlýn

Na pomoc nám mimo Honzy, přiváží Petr také Danise a tak je nás na kontrolování a opravování dost. Proti loňskému cíli, nečekáme žádné výtky k ubytování, vzhledem i k tomu, že ti největší nespokojenci, se před startem vůbec neozvali a nakonec ani nedorazili. Řitník zkrátka "není pro žádné baby". Úmrtnost je letos celkem velká a Marcel, se díky pracovním povinnostem, přidává k těm, co nedorazili do cíle. Za to nakonec, i když mimo soutěž, přijíždí Vlasta s Moto Guzzi a dokonce je v první skupince, společně s Káčkem. Když se ubytují a usednou k prvnímu pivku, začnou se trousit i ostatní závodníci. Těmi úplně posledními jsou Tomáš a Blanka, za což po zásluze večer dostanou šneka. Nejméně kilometrů dnes najeli herr. Němec a Žmulda. Na opačném konci statistik se tentokrát dost překvapivě ocitá Arnošt s jeho GoldWingou. Asi tentokrát nezafungovaly ty správné zkratky.

Reputaci po hloupé chybě v Prologu si ještě více vylepšil Míra s Renčou na KTM a stejně jako loni opanoval ve Sportech 2. etapu. Letošní sílu Suchdoláku umocnil stříbrnou plackou Fity s Mambou a tentokrát bronzovým flekem Kubajs. Skupina Turist bývá plná překvapení, ale to letošní byl "BOMBA", protože první místo si naprosto zaslouženě vyjel Kebulák a sklidil za to asi největší ovace. Čezetka se nezdá. Stříbrná placka putovala do Hluboké, díky Barynovi a třetí místo získal Woodman, hájící čest Hondiček. Zpestřením byl interní rodinný souboj Hlubočáků, který pro sebe rozhodl těsně Láďa. Mič, který přijal výzvu, ale zaslouží pochvalu. Celou 2.etapu odjel sám, zaostal jen o necelých 20 minut a najel navíc 9 km.