Řitník 2014 - 1. etapa

Ráno bylo celkem chladno a tak to vypadalo, že se ani nikomu nechce z pelechu. Nakonec jsme se rozhýbali a vyrazili na snídani. Spáčem dne byl Peťánek, který šel spát až společně se mnou. Vzhledem k počasí sjednocujeme start pro obě kategorie na 9:30 hodin, a tak kdo je po snídani, může vyrazit. Zaskočilo nás zklamání některých borců, po zjištění, že se dnes nebude luštit šifra, ale pojede se podle tradičních itinerářů. Třeba na tom pro příští roky zapracujeme. Olda parkuje moto v místní garáži, s tím, že jí po Řitníku odvezeme dodávkou a po domluvě vyráží jako tandem s Pavlem. Jak se později ukáže, dlouho jim to nevydrželo a domluvili si odvoz Repsolky ještě ten den. Na Orlík se sním vrací i Tomáš a všichni pak, pro nás nepochopitelně, balí letošní Řitník.

Vzhledem k tomu, že ani pro nás nebude dnešní přejezd kratičká projížďka, usedáme po snídani na stroje a míříme směr Moravská Třebová. Máme štěstí na malý provoz a tak nám cesta pěkně ubíhá. První zastávka nás čeká na pumpě v Chýnově kde tankujeme a využíváme odpočinku na hřejivém sluníčku i k pokecu s jedním motorkářem. Ten nám vyprávěl, že vlastně celá jeho rodina jsou blázni do motorek a mají tak plnou garáž. Na oběd zastavujeme v Hlinsku. V Restauraci Rychtář nás zastihuje jedna rána za druhou. Nejdříve nám Olda oznamuje, že si zajistil odvoz a jedou zpět na Orlík a následně nám volá Petr, že ho kousek od nás zasypali kroupy. Když zaplníme bříška, usedáme s obavami na stroje a naše pohledy neustále míří k obloze. Po 35 km, když obloha zčerná, neustále nás fotí blesky a ohlušují nás hromy, zavelí Rosťa sesedat a stroje zaparkovat do nejbližší autobusové zastávky. Tam čekáme, než se přežene to nejhorší. Pokoušíme se mračna objet, což se nám chvilku daří, ale je to "sisyfovská práce". Nakonec ta trocha vody k tomu Řitníku přece patří. Netrvá to naštěstí dlouho a než dorazíme do dnešního cíle, tak prakticky znova uschneme. "Rekreační areál Motýlek" u Svojanova nás přivítá zamračenou oblohou, ale bez deště. Pro jistotu postavíme stan a čekáme na první borce.

Důležité indície z itineráře 1. etapy

START : KLENOVICE - Rekreační areál Loužek, okres Příbram
1. CHRASTAVA, okres Příbram
úkol : Na malé návsi roste z pařezu objekt, který by zde asi být neměl, o co jde?
odpověď : Dřevěný hřib
2. KONDRAC, okres Benešov
úkol : Během jakého období si lze půjčit v Obecní knihovně knihu v čase od 17-18 hod. Jaké místo obsadila obec v soutěži "Vesnice roku 2007"?
odpověď : Během zimního času a 2. místo
3. ZBORNÁ, okres Jihlava
úkol : V místní hospůdce čepují pivo z Horní ....., jaký je název tohoto minipivovaru? O jistém spolku v obci jsou první zmínky datovány k roku 1928, o jaky spolek jde?
odpověď : Kozlíček Horní Dubenky a Hasiči
4. VĚŽNÁ, okres Žďár nad Sázavou
úkol : Na malém ostruhu u dvou miniříček stojí pomník "Našim padlým rodákům". Jedno příjmení zaznamenalo ztrátu v obou válkách, které?
odpověď : Buček
BONUS : Na cestě podel malebné říčky Nedvědička narazíte na jeden z nejmohutnějších hradů u nás, jaké je jeho jméno? Pozornější si jistě všimnou také zajímavé technické památky se sedlovou střechou, a čtyřmi zděnými pilíři, o co se jedná? Foto přidá body navíc.
odpověď : Hrad Pernštejn a Dřevěný krytý most
5. RUDKA, okres Blansko
úkol : Najděte jeskyni Blanických rytířů, zatoč klikou a zjisti co pronesl český sochař Stanislav Rolínek a své soše sv. Václava.
odpověď : "Já dodělám sv. Václava a on dodělá mě"
6. MALÍKOV, okres Svitavy, okres Svitavy
úkol : V této obci je objekt, který v roce 1983 poctil návštěvou "kníže Rosťa". Zjisti popisné číslo objektu a co v něm Milada povolila.
odpověď : č.p. 11 a povolila kouření
CÍL : BORUŠOV-SVOJANOV, okres Šumperk - Rekreační areál Motýlek

Díky předem stanovenému časovému oknu máme čas a tak si vychutnáváme komfort, který dnešní ubytování nabízí. Musíme se pochválit, že jsme měli opravdu šťastnou volbu. Posezení je připraveno v otevřeném stánku a bude zřejmě jen pro ty otrlé s dostatečným přísunem RUMu. O tom, že na déšť jsme měli smůlu jen my, se dozvídáme postupně od všech závodníků, kteří na své cestě vodu ani kroupy nepotkali. Tím prvním byl dnes Žmulda, který nechtěl ponechat nic náhodě. Pro šneka za 1. etapu si po víc jak deseti hodinách přijeli další nováčkové Jirka a Zuzka. Zároveň urazili také nejvíce kilometrů, skoro o 100 km více než parta kolem Lefika a Jubruni, která je pověstná svými zkratkami a věrně nám je také dokumentuje, za což jim patří velký dík. Vědomostní testík nám opět trochu zamíchal pořadím, ale zdaleka nevzbudil tolik emocí, jako pár úkolů na trase. Mezi odpadlíky se zařadil Vlasta, který odbočil z trasy a vyrazil ke známým.

Zlatou placku si ve sportech vyjel Kubajs a měl z toho opravdu velkou radost. Druhým místem drží standart zástupce rakouské KTM Míra s Renčou a třetí post získal Mummerd, který tak potvrzuje, že se mu letos daří. Skupinu Turist ovládnul Jirka Woodman a vypadá, že pokračuje tam kde loni nechtěně skončil. Stříbrnou placku dostal Arnošt a třetím místem Jirka a Renča zkompletovali stupně pro Hondičku. Ta letos drtivým způsobem ovládla skupiny Turist. Tohle všechno, se ale vyhlašovalo až druhý den v cíli, vzhledem k tomu, že se většina lidiček rozprchla po chatičkách. I my jsme po večeři zaujali strategické místo u krbu, kde jsem popíjeli točené pivečko z nedalekého altánku a RUM Speciál, který nám dovezl Káčko z Moravské Třebové. Otužilí jedinci popíjeli v altánku a třeba smích Mummerda bylo slyšet ještě dlouho potom co Rosťa zavelel k poslednímu rumovému "šláftruňku" a my ulehli do hajan. Musím pochválit hlubočáky, kteří už v pelechu skoro byli a na pokyn Knížete, ještě nastoupili do pozoru a toho pověstného posledního tam dali. A pak už se šlo spát, protože bylo třeba nabrat síly do zítřejší etapy, která nám měla dopřát obdobnou porci kilometrů jako ta dnešní.