Řitník 2014 - prolog

Jak je již zvykem vše vypuklo ve čtvrtek, tentokrát už 1. května 2014. Je svátek a tak má většina volno a čas přesunout se na místo startu Prologu. Letos bylo vše zpestřeno úkolem rozluštit, kam mají na ten start vlastně jet. Klíč všichni obdrželi dva dny předem a bylo na každém, jak s tím naloží. Dále již pokračovali tak jak v roce 2013, kdy další místo s úkolem bylo třeba rozluštit pomocí šifry a klíče, který získali splněním úkolu. Abychom navíc měli přehled, kolik vlastně jede závodníků, bylo potřeba po rozluštění první šifry na startu Prologu zaslat kontrolní sms na náš dispečink a to byl pro nás zároveň také čas startu. Každý byl tak pánem svého času na Prologu a my jsme mohli zajet připravit cílové stanoviště. Letos jsme vybrali "Rekreační areál Orlík-Loužek" nedaleko Klenovic. Náš přejezd (Rosti, Monči a mě), i díky dobře průjezdné Praze, probíhal rychle a vzhledem k tomu, že se nedostavil předpovídaný déšť, potrápil nás jen mírný chlad. Překvapivě nám dlouho sekundoval také Petr s dodávkou. Na Orlíku nás přivítal majitel a podal report ohledně přípravy opečeného prasátka. Po ubytování jsme se pustili do přípravy stanoviště, které jsme chytře umístili přímo pod střechu místní Koliby.

Cílem prologu letos projelo 31 strojů. Bohužel, hned se nám u některých projevila špatná příprava. Nováček Rovňas opravoval spojku již cestou na start Prologu. Napodobit ho pak musel i herr. Němec s jeho Suzukou. Kluci prokázali zručnost a v závodě mohli druhý den pokračovat. Hůře dopadl Olda, kterému na Repsolce odešel alternátor. Na Orlík se mu díky prohazování baterií s Pavlem podařilo ještě dojet, ale tam byla konečná. Co vás na Prologu čekalo, si můžete připomenout níže..

Takhle měl vypadat správně vyplněný itinerář prologu

START : tajenka č. 1 : DUB, okres Benešov
šifra 2. : Jako klíč použijte příjmení prvního padlého na pomníku "K památce padlým vojínům ve světové válce 1914 - 1918".
klíč : Jirka
úkol : Na návsi najdete kapličku. Vypočtěte rozdíl v letopočtech na kapličce a na vstupní brance plotu, který jí lemuje.
odpověď : 86 let
- tajenka č. 2 : CHOBOT, okres Benešov
šifra 3. : Zjistěte barvu šálu, který obepíná pas Pany Marie v kapličce a dostaneš další klíč.
klíč : modrá
úkol : Najděte místní znak obce a napište co obsahuje.
odpověď : osm pírek
- tajenka č. 3 : POZOV, okres Benešov
šifra 4. : Na návsi najděte rozcestník a jako klíč použijte obec, která je od něj vzdálena 5,5 km.
klíč : Skalice
úkol : Obcí prochází cyklostezka, opište její číslo.
odpověď : 0068 a 0069
- tajenka č. 4 : STRNADICE, okres Benešov
šifra 5. : Jako klíč použij příjmení hrdiny, které se opakuje na pomníku "Našim hrdinům - 1914 až 1918" dvakrát.
klíč : Vacek
úkol : V obci se nachází, krásná zvonice. Nezvoňte na ní, zato opište rok jejího postavení.
odpověď : 1879
- tajenka č. 5 : PROSENICKÁ LHOTA, okres Příbram
šifra 6. : Jako klíč použij jméno lotra, který zničil místní hasičárnu.
klíč : Kyrill
úkol : O kolik let je starší kaplička na návsi, než hasičárna.
odpověď : o 44 let
- tajenka č. 6 : PŘÍČOVY, okres Příbram
šifra 7. : Jako klíč použij třetí číslo z letopočtu na křížku, který se nachází u mohutné ruiny stavby holandského typu za obcí.
klíč : sedm
úkol : Uvnitř této ruiny se nachází symbol jednoho z pohlaví, kterého a co je to za stavbu.
odpověď : ženského + větrný mlýn
- tajenka č. 7 : DREVNÍKY, okres Příbram
šifra 8. : Jako klíč použij jméno místní hospody, kde se dá poobědvat i povečeřet.
klíč : Paluba
úkol : Co zakazuje OÚ pod pokutou 10 000,- Kč?
odpověď : skládku u hospody
- tajenka č. 8 : NEPŘEJOV, okres Příbram
šifra 9. : Jako klíč použij slovo z šesti písmen, nacházející se za plotem u místní kapličky.
klíč : štěstí
úkol : Nejděte zkratku latinských slov, do kterých jsou dle jednoho z významu zakódovány všechny čtyři živly.
odpověď : INRI
CÍL : KLENOVICE - Rekreační areál Loužek, okres Příbram

Dle ohlasu v cíli se systém Prologu s luštěním šifry všem zamlouval a bude tedy používán i nadále. Navíc jsme využili služeb Aleše, který ač bez motorky stejně na Řitník vyrazil a staral se o pořizování fotek a videa na trase. Co se týká úkolů, tak nezklamali lidičky Prosenické Lhotě, kteří matrací zakryli pamětní desku a ztěžovali tak splnění úkolu. Potrápil vás také úkol v Drevníku a přitom stačilo jen oběhnout hospodu.

Jako první na Orlík dorazil Mummerd a zároveň měl i nejrychlejší čas. Naopak nejdéle cíl Prologu hledal nováček Pavel Blažek. Jeho čas ovšem ovlivnila závada na Oldově Repsolce a za jeho krátké účinkování v závodě si aspoň odnesl šneka. Nejméně kilometrů natočil Lefik s Jabruňou a nejvíce pak letošní smolař Prologu Olda.

Rozdělení do kategorií se loni osvědčilo a tak v něm pokračujeme. Vítězství ve sportech si odnesl Jarda Pelc alias Mummerd na nové Hondici VTR. Stříbro bral opět Žmulda s Benelli a na třetí se probojoval herr. Němec, což pro něj byla určitě dobrá náplast za prasklé spojkové lanko. Turisty na Prologu ovládl Lefik s Jabruňou před parťáky Woodmanem se stříbrem a bronzovými Jirkou a Renčou na letitém CB-čku. Dlouho jsme se neviděli a tak se na Kolibě sedělo dlouho a splachoval prach z cesty.