Řitník 2013 - 2. etapa

Snídaně byla opět parádní, jen po druhém dni popíjení doléhá trochu únava, kterou demonstruje hlavně Peťánek. Vynechává snídani a radši si přispal. Díky tomu, že nám p. Čermák zatopil, nám většina věcí uschla a oblékání není takový opruz. Dnes na závodníky čeká etapa s klasickým itinerářem a tak už na startu mají představu kam pojedou. Na odhodlání všech je znát, že se další vody nebojí. Obloha nevěstí nic dobrého, proto také neotálíme a chceme se vydat na cestu. K Rosťově smůle si bohužel vyzkratuje na motorce zásuvka na dobíjení navigace. Na výměnu pojistky pod nádrží není chuť, tak se ujímám vedení naší skupiny já.

Vychutnáváme si cestu malebnou krajinou pod hradem Točník až do obce Hředle, kde nás zastavuje rozvodněný "Stroupinský potok". Odstavujeme motorky a vydáváme se s Žakym na průzkum brodu. Dle odhadu je hloubka cca 15 cm, ale všichni víme jak voda zkresluje a navíc v nohou cítíme, že proud je celkem silný. I když nás jeden domorodec ujišťuje, že tam žádná záludná díra není a dá se to, nechceme riskovat a otáčíme. Přece jen jsme si vody užili dost a ještě užijeme. Pohoda netrvá dlouho a déšť se opět přihlásí. Tankujeme v Žebráku a domlouváme se na zastávku v Humpolci na jídlo. V Novém Kníně už té vody máme dost a na chvilku stavíme na pumpě. Domlouváme trasu a vracíme se do deštivého počasí. Před Čechticemi dolehnou přívaly vody i na mojí navigaci, proto stavím na pumpě, aby jsme dohodli další směr. Mezitím se spojujeme s Peťánkem a ten nám líčí jak jsou v cíli suché silnice a na rybníku dokonce někdo surfuje. Podlehneme iluzi pěkného počasí, rušíme obídek v Humpolci, házíme do sebe rychle něco na pumpě a i vzhledem k času míříme nejkratší cestou do Krucemburku. K našemu zklamání však pořád chčije a chčije.

Důležité indície z itineráře 2. etapy

START : HŘEBEČNÍKY, ŠLOVICE, okres Rakovník - Rekreační zařízení „Nad starým mlýnem"
1. TÝČEK, okres Rokycany
úkol : V obci se nachází "Památka chráněná Československým státem" s popisným číslem "25". Pořiď její fotografii.
odpověď : foto
2. PIČÍN, okres Příbram
úkol : Najdi "Pohádkovou zem" a zjisti jakou stesku a jaké doupě v ní můžeš navštívit.
odpověď : Skřítčí stezka a Dračí doupě (po domluvě jsme uznávali i odpověď Pohádková stezka)
3. KŘEČOVICE, okres Benešov
úkol : Obec je známá jako dějiště jedné české komedie. Najdi domek, který obývala filmová postava "Otík", opiš jeho popisné číslo a přidej také jméno zmíněné komedie.
odpověď : č.p. 26 a Vesničko má středisková
BONUS : Obec Křečovice je rodištěm známého houslisty a skladatele, kterého?
odpověď : Josef Suk
4. VELIŠ, okres Benešov
úkol : Na místním hřbitově najdi místo kde "V pánu odpočívá rodina Tesáčkova" a zjisti odkud pocházeli.
odpověď : z Chobota
BONUS : Zasedni před kostelem ke stolu a při svačince hledej ten nejmenší viditelný kříž, pak zapiš kde je.
odpověď : Nad vchodem do kostela
5. BUŘENICE, okres Pelhřimov
úkol : Traduje se, že poblíž kostela žili bratři, kteří se jednoho dne rozkmotřili tak nesmiřitelně, že došlo nejen na dělení majetku, ale také zdroje vody. Najdi tuto místní raritu a vyfoť ji.
odpověď : dvě pumpy na jedné studni
6. KOJČICE, okres Pelhřimov
úkol : Po nejznámějším rodákovi se jmenuje místní pohostinství. Napiš jeho název a zjisti, který den mají zavřeno.
odpověď : Hostinec U PLHŮ a zavřeno mají v úterý
7. CEJLE, okres Jihlava
úkol : Najdi obecní úřad a zapiš jeho popisné číslo.
odpověď : č.p. 100
8. NÍŽKOV, okres Žďár nad Sázavou
úkol : Kterým mládencem byly podle pověsti srovnány kosti a lebky v místní kostnici "aby odpočívaly v zemi posvěcené" a kterého roku byla založena.
odpověď : slepým a 1709
9. VEPŘOVÁ, okres Žďár nad Sázavou
úkol : Najdi objekt kde sídlí místní správa a identifikuj aspoň tři symboly ve znaku obce. Dále zjisti zda je místostarosta "JEDLÝ" nebo "NEJEDLÝ".
odpověď : Ve zlatém štítě ze zeleného trojvrší se zkříženými stříbrnými vinařskými noži se zlatými rukojeťmi vyrůstá černý kanec se stříbrnými zuby, červenou zbrojí a jazykem + NEJEDLÝ.
CÍL : KRUCEMBURK - Moře u rybníka Řeka, okres Havlíčkův Brod

Naštěstí přichází vysvobození v podobě kempu "Moře u rybníka Řeka". Rozbahněný příjezd nebudí moc důvěru, ale jsme rádi, že jsme tu. Peťánek, který už připravil cílové stanoviště nás zdraví úsměvem a zvoláním "to je teda slušnej punk". Při prvotní obhlídce mu dávám za pravdu, ale na druhou stranu se nenaplňují obavy Monči, protože kajuty jsou útulné a naklizené. Převlíkáme se do suchého, zhltneme polévku a jeden čajík s rumem a jdeme vyhlížet první borce. Dle původního plánu, byly do cíle připraveny dovednostní soutěže, ale vzhledem k panujícímu počasí už nechceme nikoho trápit. Nabuzen včerejším úspěchem přijíždí jako první Vlasta na Moto Guzzi a slastně si užívá chvilky, kdy se vyhřívá na prvním místě v pořadí. Šneka snad mají předplaceného "hlubočáci" a tentokrát ho udělíme Vlastikovi na GoldWingu. Aleš může jen litovat, že to letos s nima nedal, protože by si ho již pravděpodobně odvezl. Nejmenší porci kilometru dnes zakrojil Donatelo se Zlatkou na Valkyrii a bezkonkurenčně si nejvíce užíval cesty Vojta na KTM. Etapu bohužel nedokončil Jirka Woodman, který po dalším lehu radši zamířil domů, než aby ještě více pochroumal koleno, nebo rozbil Magnu.

Na vítězné notě ve sportech pokračoval Míra s Renčou na KTM, kterého doplnila další KTM, tentokrát s Bohoušem. Třetí místo dnes vydřel Petr Lisák, hájící čest Hondy. Protože Jirka nedojel, otevřela se cesta k vítězství ve skupině Turist pro Lefika s Jabruňou. Druhej flek získali pohodáři Jirka a Renčou a třetí místo zbylo opět na Arnošta, který ukázal, že Honda zatím nemá v Turistech konkurenci. A pak nás již čekalo jen celkové vyhlášení.