Řitník 2013 - 1. etapa

Po bujaré noci vypadají u snídaně všichni čerstvě, až na "hlubočáky", které musíme vytáhnout z pelechu. Hlavně Vlastika, kterého čeká ještě prolog. Navíc pojede sám, protože Jirka na nic nečekal a vyrazil sám. Oba dva to stihli včas, ale do medailových pozic nezasáhli. Před startem do etapy pořádáme velký briefing kde borce seznamujeme s novinkami pro dnešní etapu. Po včerejším tréninku je dnes čeká práce s Vigenerovou šifrou, pomocí které budou určovat další místo s úkolem. Překvapilo nás, že jen pár jedinců s tím mělo problém a bylo je třeba doškolit. Po dešti zatím nejsou ani památky a tak ještě doplňujeme další novinku, a to okno pro dojezd, aby jsme měli i my čas se do cíle v klidu přesunout. V 10:00 hod rozdáváme itineráře a borci můžou vyrazit.

S ohledem na dnešní předpověď na nic také radši nečekáme a vyrážíme do cíle. Až do Poděbrad to ocejpá rychle, pak nás přibrzďuje déšť. Vyhlížení lepšího počasí na pumpě nebere konce a tak se rozhodujeme pokračovat dál. Podle vyprávění jsou na tom obdobně i závodníci. Snad právě proto krabicáři míří tradičně na polní zkratku, která je sice pomalejší, za to pěkně zablácená. Lefik nás pak v cíli baví videem z této parády, která poslala jejich stroje do bláta. Nejhůře to asi odneslo koleno Jirky Woodmena, který musí místo berle využívá koště. Náplastí pro něj snad pak bylo vyhodnocení prologu a 1. etapy. Nám se mezitím v Praze za hustého deště ztrácí Rosťa. Přeberu tedy vedení a míříme do Šlovic. U Rozvědčíka dojíždíme Štorchyho, kterého hřeje v bříšku dobrý obídek. Společně pak pokračujeme do cíle, rekreačního zařízení "Nad starým mlýnem", kde nás po chvilce dojíždí i Rosťa. Totálně promočený se ubytováváme a sušíme naše hadry. Pod přístřeškem pak vybalujeme nádobíčko a čekáme na první borce.

Důležité indície z itineráře 1. etapy

START : PECKA - Koupaliště a kemp Pecka, okres Jičín
tajenka č. 1 : TUŘ, okres Jičín
úkol : Najdi u obce pomník "Památce kapitána" a jako klíč použij příjmení oběti bez diakritiky.
klíč : Šimek
tajenka č. 2 : CHROUSTOV, okres Nymburk
úkol : U kostela stojí pomník "Památce občanům". Jako klíč použij příjmení 14-té oběti.
klíč : Vacek
tajenka č. 3 : BOBNICE, okres Nymburk
úkol : Najděte zvonice a na ní letopočet jejího postavení. Jako klíč použijte druhou číslici vyjádřenou slovy.
odpověď : osm
tajenka č. 4 : SUDOVO HLAVNO, okres Praha-východ
úkol : V obci bez problémů naleznete vysoký vysílač, vyfoťte si ho a jako klíč použijte druhé slovo z názvu obce.
odpověď : Hlavno
tajenka č. 5 : OBŘÍSTVÍ, ČÁST NA ŠTĚPÁNĚ, okres Mělník
úkol : Najděte stejnojmenou restauraci a jako klíč použijte příjmení odpovědné osoby.
odpověď : Valsa
tajenka č. 6 : UHY, OKRES KLADNO
úkol : Na návsi je pomník "Pravda vítězí!". Jako další klíč použijte příjmení oběti narozené 1892.
odpověď : Kindl
tajenka č. 7 : SAKY, TŘEBÍCHOVICE, okres Kladno
úkol : Na severní straně návsi se nachází zrekonstruovaný barokní statek, jako klíč použij popisné číslo.
odpověď : sedm
tajenka č. 8 : ŽILINA, OKRES KLADNO
úkol : Jako klíč použij čtvrté číslo z letopočtu postavení barokního kostelu Narození Panny Marie.
odpověď : nula
tajenka č. 9. PUSTOVĚTY, okres Rakovník
úkol : Klíčem je měsíc, ve kterém si v Obecní knihovně lze 29-tý den zapojčit knihu.
odpověď : květen
CÍL : tajenka č. 10 : HŘEBEČNÍKY, ŠLOVICE, okres Rakovník - Rekreační zařízení „Nad starým mlýnem"

Aby jsme urychlili naše rozmrzání, dopujeme se teplým čajem a rumem. Protože maso a klobásky se teprve začínají grilovat házíme do sebe jeden pytlík chipsů za druhým. S ohledem k mordoru, který na trase panoval se začínáme obávat, zda vůbec někdo dorazí. Zaráží nás, že kromě Vojty s Herr. Němcem nikdo nevolal na "Help linku" a Peťa začíná panikařit jestli není problém s "jablofonem". Naštěstí se ukazuje, že Řitníci jsou opravdu tvrdí a všemu odolní borci. Aby jsme trochu zamíchali pořadím, budou všichni vyplňovat vědomostní test. Když jako první doráží Kuba na Transalpu, lejeme do sebe již druhé pivko. Brácha David musel cestou vyměnit zlobícího Dominátora za BMW a tak je asi prvním borcem, který během závodu vymění stroj. Když přijede "Káčko a spol.", ptáme se, kde nechali Vlastu. Ten nám po chvilce vysvětluje, že kousek před cílem mu při otáčení podklouzla jeho půjčená Moto Guzzi a na zvedání zůstal sám, proto to zdržení. Pro šneka si dnes dojíždí Láďa na super enduru GS od BMW. Nejméně kilometrů, díky zkratkám najel Jirka Woodman a nejvíce Jirka na babičce GSX.

Po zážitku z dnešní cesty Rosťa navrhuje variantu, odvést zítra stroje domů a pokračovat do cíle auty, než znova trpět v dešti a zimě. S tím však nikdo ze závodníků nesouhlasí a hlavně Mummerd vykřikuje naše motto, "jede se i kdyby hovna padaly". To však nikdo netuší co přijde druhý den.

Pro výhru ve sportech si po delší odmlce přijel Míra s Renčou na KTM. Jestli nastal rok téhle rakouské značky uvidíme zítra. Na druhém místu ho doplnil Káčko na BMW a pro první stupně vítězů pro Moto Guzzi dorazil na třetím místě Vlasta. Skupinu Turist opět ovládnul Jirka Woodman a zadělal tak na slušné umístění. Jen není jisté jak to s ním bude zítra díky pochroumanému kolenu. Druhý post obsadil Lefik s Jabruňou a třetím místem Arnošt zkompletoval stupně pro Hondičku. No a pak už se zase rozjela volná zábava. Někdo otestoval vodu v termálním bazénku, jiní jen tak popíjeli na baru a hlavně všichni sbírali síly na zítřejší etapu, doufaje v lepší počasí.