Řitník 2012 - 1. etapa

I přes velmi chladnou noc, se předpověď opět nenaplnila a ráno nás vítá slunečným počasím, které má vydržet celý den. Dopřáváme si snídaní a sledujeme některé kyselé obličeje. Nakonec se všichni dají dohromady a čekají nažhaveně na itineráře. Ten správný čas nastane v 10:00 hod a peklo může vypuknout. Se zaujetím sledujeme rozdílný přístup jednotlivých partiček. Jedni pěkně plánují celou trasu, tak aby se později nezdržovali, jiní najdou jen nejbližší úkol a vyrážejí rychle na cestu. Je na každém co považuje za ten správný postup. Když odjedou poslední,vydáme se na cestu i my.

Vzhledem k tomu, že jsme tuhle trasu projeli jen já a Žaky, doporučujeme ostatním jako kulturní vložku návštěvu "Kadovského viklanu". To všichni kvitují a Rosťa nás vede daným směrem. Cestou se přes nás převalí team KTM vedený Lisákem. Rosťa se pak na ně v cíly zlobí, že to nebylo zrovna nejbezpečnější předjetí. Před Kadovem přebírám vedení, abych naší grupu dovedl k viklanu. Na poprvé odbočku přejedu, ale včas si to uvědomím. Tím ovšem usnadníme hledání teamu KTM, který nás mezitím v Kadově opět dojíždí. Na parkovišti u Obecního úřadu pak sledujeme představení strojů KTM plné hřmotného dunění, pískání gum a modrého dýmu. Počkáme než dorazí krabicáři, kteří volí důsledně tu nejkratší cestu, třeba i přes les. Letos je, ale trumfnou Kuba a David na bramborách, když nám u viklanu vypráví, že do toho přidali i jeden brod. Pak se už přesouváme do kempu Hájovna a Rosťa nás bohužel vede přes Kdyni a my si nemůžeme vychutnat na motorkách serpentiny, kde se zítra pojede závod do vrchu. Povedeným převlekem nás opět překvapí Alěš z Hluboké. Na šneka to opět nebude, protože dnešní etapa má mnohem většího loudu. Tím je Pája, který se nejen zapomněl na výstavě motorek v Oselci, ale najel také o 100 km více než ostatní.

Takhle měl vypadat správně vyplněný itinerář 1. etapy

START : SLAPY - Autokemp Skalice, okres Praha-západ
1. VIŠŇOVÁ, okres Příbram
úkol : Najděte farní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a zjistěte do jakého slohu byl v 17. století přestavěn.
odpověď : v barokním slohu
2. SMOLOTELY, okres Příbram
úkol : Zjisti v kterém roce byla ve Smololetech založena první škola.
odpověď : roku 1722
3. OSLÍ, Chrást, okres Příbram
úkol : Najděte železniční stanici a zjisti číslo vlaku, který do Oslí přijíždí v 7.04.
odpověď : číslo vlaku 27944
4. ZÁVIŠÍN, Bělčice, okres Strakonice
úkol : Na malé návsi stojí kříž a malý kostelík. Který objekt byl postaven dřív a kdy?
odpověď : kříž a v roce 1850
5. KADOV, okres Strakonice
úkol : Najděte "Kadovský viklan" a zjistěte jeho váhu. Za foto s ním body navíc.
odpověď : 29 tun + foto
6. OSELCE, okres Plzeň-jih
úkol : Zapiště popisné číslo budovy, ve které se nachází "malá expozice motocyklů".
odpověď : č.p. 2 (zde jsme uznávali i odpověď č.p. 11, kam se expozice od našeho mapování přestěhovala)
7. ČÍŽKOV, okres Plzeň-jih
úkol : V budově sídla "Úřadu vlády" se nachází místo spojené s oblíbeným hořkým nápojem. Jak se jmenuje? Jako bonus najdi v blízkosti kostela finanční dům, který již neplní tento účel a zapiš jeho čp.
odpověď : Fernetárium a č.p. 72
8. MYSLÍV, okres Klatovy
úkol : V obci se nachází pomník padlých hrdinů. Zjistěte kolik mezi nimi bylo "Josefů".
odpověď : "6"
9. OBYTCE, okres Klatovy
úkol : Opět najdi pomník padlých a kromě roku jeho vztyčení zapište také jméno, které se něm nejvíce opakuje.
odpověď : roku 1926 a František
10. KANIČKY, okres Domažlice
úkol : Na území obce se nachází roubený špýchar, kde ho najdeme?
odpověď : na dvoře statku čp.1
CÍL : KDYNĚ - Autokemp Hájovna Kdyně, okres Domažlice

V kempu jsme včas a můžeme se tak v klidu ubytovat a připravit stan se zázemím. Majitel kempu pro nás připravil kousek od našeho stanoviště výčep s pivem a klobáskami, což kvitujeme a hojně využíváme. Díky wifině také můžeme sledovat právě probíhající zápas v hokeji na MS. První borci se začínají trousit a po vyplnění tradičního vědomostního testu dostávají volnou zábavu. U party kolem "Káčka" to však Monča neukočíruje, a nechává je test vyplnit v blízké hospodě, kam se později přesuneme na večeři. Když pak přinesou testy vyplněné na plný počet bodů, zbudí to ve startovním poli velkou nevoli. Vzhledem k tomu, že nelze prokázat ani náznak podvodu, použijeme pravidlo "presumpce neviny" a jejich výsledek zůstane v platnosti.

S vyhlášením čekáme do poslední chvíle, aby jsme byli kompletní. Bohužel jediný kdo to nestíhá je Pája, který se toulal po výstavách a dorazil až během vyhlašování. Může si tak alespoň přebrat šneka. Třetí místo bere herr. Němec, který jen o čas prohrává s druhým Křemílkem. Vítězem se stává Žmulda a hlavně díky tomu, že Mummerd udělal chybu v obci Myslív a tím se připravil o zlatý pohár. Tahle chyba, ale bude mít ještě dohru v cíli.