Řitník 2011 - 1. etapa

U snídaně někteří vypadali jak po těžkém boji a jak se dozvídáme tak se pařilo až do půl čtvrté ráno. Jsme proto zvědaví jak jim to půjde dnes. Ráno bylo chladné, ale s tím jak se blížil start začínalo sluníčko příjemně hřát. Jedni proto využili poslední chvíle na prohlídku kempu, další prožívali romantiku jako na Titanicu a třeba Súťa se pustil do opravy pochroumané jawičky. Postřehli jsme práce na elektrice k páviku a připevňování uvolněné stupačky, která neunesla nápor jeho vzepření. Jako první vyrazil na cestu Žaky a Péťa. Po chvilce však zjistili, že přepálil start a Peťánek se musel vrátit pro bagáž nešťastného Prdeláka. To využil také Míra a Žmulda. Nejefektnější odjezd tak nakonec předvedl Súťa. Jawičce se nejdříve nechtěla naskočit, ale pak za ním zůstali jen oblaka dýmu. Zaskočil tím i spolubojovníka Oldu, který nestačil ani na Repsolku naskočit.

Počkáme až odjedou poslední a vydáváme se na cestu i my. Daleko však nedojedeme a už na první křižovatce nastává akční scéna. Márty hlásí Rosťovi přes vysílačku, že se zdrží, aby si pořádně zavřel přilbu. To ovšem já netuším a sleduji provoz na hlavní silnici. Na poslední chvíli jedním okem zahlednu, že Márty přede mnou zastavil. Přední brzda jde na doraz, po čele se mě hrne studený pot a motorku držím z posledních sil. Ustál jsem to, ale hlavou se mě honilo jak budu stroj zvedat před tou hromadou čumilů okolo. A aby toho nebylo málo, podobnou chybu dělá i Márty za Rosťou. Ten má však více času a prostoru. Situaci zvládá jen s menším úlekem a rozvlněnou motorkou. V Mimoni nás pak Peťánek straší, že je v cíli pěkná zima. Když však dorazíme sluníčko až nepříjemně připaluje.

Rozpis a úkoly první etapy

START : SÁZAVA - "Relaxačně-pobytový areál Sázavský ostrov"
1. TLUSTOVOUSY, okres Kolín
úkol : V obci se nachází pomník padlích. Na paměť jakého výročí byl postaven?
odpověď : 10 výročí
2. KOZOVAZY, okres Praha-východ
úkol : Opět najdi pomník padlích a zjisti jak se jmenoval legionář Václav.
odpověď : Huptych
3. KERSKO (obec Hradištko), okres Nymburk
úkol : V místní Pivnici-Hájenka určitě poznáte místo natáčení známé české komedie. Napiš její jméno a zjisti cenový rozdíl mezi "kančí kýtou se šípkovou omáčkou" a "kančí pečení se zelím".
odpověď : Slavnosti sněženek a 10 Kč
4. JIŘICE, okres Nymburk
úkol : Najdi nedobrovolné ubytovací zařízení "V chládku" a vyfoť se u něj, ovšem tak, abys v něm nebyl také ubytován. Pokud také víš, který slavný punkový kytarista zde jistý čas pobýval, zapiš jeho jméno.
odpověď : foto věznice + Sahula
5. BUKOVNO, okres Mladá Boleslav
úkol : Zjisti čas, na kterém se zastavili hodiny na místním kostelu s přesností na minuty.
odpověď : nad vchodem 11:59, z boku 12:01
6. MIMOŇ, okr. Česká Lípa
úkol : Toto město je něčím zvrácené. Nachází se zde kostel, ve kterém můžeš zapařit, zatancovat si a zafetovat. Vyfoť se u něj.
odpověď : foto Music club Kostel
7. VELKÝ GRUNOV, okres Česká Lípa
úkol : V zahrádce paní Zdislavy vyvěrá pramen, o jaký pramen se jedná?
odpověď : Skalní pramen + zdravotně závadný
8. DRNOVEC, okres Česká Lípa
úkol : Jak se jmenuje místní pivnice?
odpověď : Drnovecká hospůdka
CÍL : JIŘETÍN POD JEDLOVOU - Turistická chata Slovan

Na trase bylo také veselo. Návštěvu Kerska mnozí využili k naplnění bříška a stylovým fotkám. Pořizovaní fotek u věznice v Jiřici si také všichni užili a nikoho si tam nenechali. Mezitím Tomáš a Olda demontovali rozhadrovaný kryt od spadlého řetězu jawičky. Na další cestě se pak Súťovi podařilo ještě píchnout. Když si mysleli, že už bude vše v pohodě, přišla další rána. Ve snaze si následně zkrátit cestu lesem, uklouzne Tomášovi zadní kolo a byl to on kdo si letos s Africou připsal titul "vozembouch". V Jiřetíně pak většina zmatkuje, když koukají, kde parkují naše stroje, místo aby hledali cílové stanoviště. Body navíc si připsal Herr. Němec a Křemílek za tematický plakát, který strhli cestou a Pepa Zemek, za vzorek vody ze Skalního pramene ve Velkém Grunově.

Vzhledem k tomu, že nás dnes ještě čekal hokejový zápas se Slovenskem na MS, vyhlášení výsledků příliš neodkládáme. Třetí místo v 1. etapě získal Žmulda a začíná být na koni. Boj o první místo o 3 setiny, při rovnosti bodů, prohrává a na druhém fleku končí herr. Němec. Pohár pro vítěze si odnáší Křemílek a rozšiřuje svojí sbírku. Nutno, ale podotknout, že oba Žmuldu přeskočili díky 5 bonusovým bodům.