Řitník 2010 - 1. etapa

Týden před startem nás začalo děsit počasí, které neslibovalo žádné zlepšení. Pojali nás obavy o hromadné odřeknutí startujících, které nakonec nebylo tak výrazné. I když v momentě oficiálního startu 6.5.2010 se na daném místě nenacházelo moc posádek. Většina čekala na pumpě až přejde déšť, který šel směrem od Prahy. Tahle oblačnost nás měla provázet po celou trasu. Odpálili jsme první várku posádek a na zbytek čekal jen Rosťa. Já s Alfim a Žakym jsme se vydali také na trasu, ale hned po vyjetí nás zastavili proudy vody. Po rychle poradě míříme nejkratší cestou do cíle. I tak se nám až do Hradce nedaří dešti ujet. Pak pospícháme směrem na Náchod a doufáme, že v cíly budeme první. V Náchodě už ovšem naše nádrže zejí prázdnotou a my se ocitáme na přechodu do Polsko. Otáčíme tedy na první pumpu a hledáme cestu na Hronov. To už opět začíná pršet. Do Otovic pak již dorážíme za tmy. Překvapuje nás, že tu je jenom Štorchy a jeho osádka Peugeotu. Jak později vyzvíme, prší snad v celé republice a tak závodnici to balí na první pumpě a čekají na lepší počasí. Rosťa doráží asi dvě hodiny po nás. To už začínáme mít o borce na trase starost. Po dobré večeří se přesouváme do našeho nocoviště v Křinicích. Cestou na nás z křiví vyskočí páreček malých liščat a evidentně z nás nemají strach. Po převlečení do suchého míříme do hospůdky na „Olivětínského opata“, kde jsme již očekáváni.

První borci doráží až kolem půl jedenácté. Večeře je zajištěna v hospůdce La Sahula. Odtud pak většina míří za námi na opata. Společně probíráme dnešní etapu a nepřejícné počasí. Až v cíli vlastně zjišťujeme kdo všechno jede. U pivka vydržíme skoro do tří ráno. Mezi řečí padne i poznámka o dvou dnešních ležácích. Na úvod byla etapa vzhledem k počasí opravdu náročná. Nicméně jsme se ze vzniklé situace poučili a v podobném případě přistoupíme k jinému řešení. Noční odpočinek už narušuje pouze Žaky, který se ve spánku rozhodl pořezat snad všechny stromy na světě.

Rozpis a úkoly první etapy

START : PÁTEK - "Hospoda u fotbalového hřiště"
1. KOZOJÍDKY (Vinary), okres Hradec Králové
úkol : Kozojídky jsou spjaty s prvními pokusy letectví v Čechách. Zjistěte jméno místního rodáka, který reprezentoval české letectví na mnoha akrobaciích v zahraničí.
odpověď : Jan Obešlo
2. SYLVÁRUV ÚJEZD, okres Jičín
úkol : Najděte "Pomník ukřižování" a zjistěte rok jeho vybudování.
odpověď : rok 1843
3. ARNOŠTOV (Bukovina u Pecky), okres Jičín
úkol : Najdi školící středisko a zjisti kdo je odpovědnou vedoucí.
odpověď : Eva Lámrová
BONUS : na trase se nachází objekt jehož název je stylizován dřevěnou sochou před tímto objektem. Za jméno objektu + 5 bodů a za foto se sochou + 10 bodů (zde jsme udělali chybu, protože socha byla ve skutečnosti bronzová).
odpověď : Restaurace U Krocana
4. ČISTÁ U HOREK, okres Semily
úkol : Najdi Obecní úřad a zjisti popisné číslo budovy, ve které sídlí.
odpověď : 152
5. PILNÍKOV, okres Trutnov
úkol : Najdi vlakové nádraží a zjisti jeho nadmořskou výšku.
odpověď : 353,2 m
6. CHVALEČ, okres Trutnov
úkol : Najdi fotbalové hřiště a zjisti dle vývěsních štítů, jaké pivo se zde můžeš dát.
odpověď : Krakonoš a Gambrinus
7. DOLNÍ ADRŠPACH, okres Náchod
úkol : Najdi odbočku na Zdoňov a zjisti jak daleko od této odbočky je Chatový tábor Zdoňov.
odpověď : 5 km
8. JETŘICHOV, okres Náchod
úkol : Najdi Svatou Magdalénu co má v erbu překříženou vidličku a nůž a vyfoť si jí.
odpověď : Svatá Magdaléna stylová restaurace Českých jídel
CÍL : OTOVICE - Restaurace "LASAHULA"