Řitník 2009 - 1. etapa

Pitka na oslavu setkání po roce se jako loni protáhla a ráno je to na mnoha jedincích vidět. Dnes nás ovšem čeká plnohodnotná etapa a tak není čas na velké rozjímání.

Po večerní poradě je start posunut až na 11 hodinu. Tentokrát jsou na startu všichni včas a tak se může vyrazit. Letos David přípravu nepodcenil a moto svěřil servisu, poté co opět týden před závodem nenastartoval a musel si vyžádal rychlou pomoc mého fordiku, ale na startování přes kabely stejně došlo. Asi vzhledem k tomu, že právě David parkuje v u mě v garáži, nakazil mojí hondičku a té se ráno nikam nechtělo. Naštěstí se Žmulda a jeho alfička ukázali jako opravdový zachránci a tak i já jsme mohl frčet na motorce. Počasí dnes již tak průzračné není a poprvé na Řitníku zažíváme déšť. Naštěstí to jsou jen menší a lokální přeháňky na hřebenech Krušných hor. Já s Rosťou a doprovodem dorážíme na Fláje, kde natáčíme skupinku kolem Mummerda, kterak zdárně řeší první úkol.

Pak se již přesouváme do cíle první etapy a k naší škodě vypouštíme výjezd na Klínovec. V Mariánské už na nás čeká Žmulda a Štorchy u cílového stanoviště. To míjí jako první mamrdovci a do cíle nakonec dorážejí z opačné strany. Rekordmanem v tomto směru je David, který trefí až po čtvrtém průjezdu. Odměnou za bloudění je pro každého panák z bezedného třílitrového Rumu. Jako první nakonec protnul pásku Jarda Pelc alias "Mummerd" v čase 4:20:30 a naopak poslední Karel Havlíček v čase 7:13:21. Nejméně kilometrů pro absolvování celé trasy potřeboval Radek Dlouhý a to 189 km a nejvíce Mummerd, celých 254 km, kterému ovšem po tuningu moto proměřuje tacháč. No a celkovým vítězem se dnes stal Honza Mládek na novém Triumfu.

Rozpis a úkoly první etapy

1. ŘETOUŇ, okr. Ústí nad Labem
úkol : Pořiď fotku místní kapličky.
BONUS : Kolik stojí použití WC v místní kapličce?
odpověď : 5 Kč
2. OLEŠNICE, okr. Ústí nad Labem
úkol : Vychutnej si z místního "rondelu" krásný pohled na Ústí n.L. Jaké napětí přitom pocítíš?
odpověď : Vysoké
3. HROB, okr. Teplice
úkol : Zjisti letopočet vystavění budovy, ve které dnes sídlí Městský úřad.
odpověď : 1477
4. VODNÍ NÁDRŽ FLÁJE
úkol : Jak dlouhá je hráz vodního díla Fláje?
odpověď : 459 m
BONUS : Pouze ze dvou organizací smějí típci vjet na hráz. Jací?
odpověď : SÚS a BUS
5. NOVÁ VES V HORÁCH, okr. Most
úkol : Z jakého roku pravděpodobně pochází socha sv. Jana Nepomuckého?
odpověď : 1777
6. BOLEBOŘ, okr. Chomutov
úkol : Které dvě postavy z Večerníčků můžete vidět na zahradě jednoho domu? Vyfoťte je.
odpověď : Pat a Mat
7. VÝSLUNÍ, okr. Chomutov
úkol : Kdo převzal záštitu nad rekonstrukcí kostela sv. Václava?
odpověď : Václav Hudeček
8. VEJPRTY, okr. Chomutov
úkol : Jaký název, který dodnes můžeme vidět, užívala stavba ve stylu klasického typizovaného betonového monolitu na náměstí?
odpověď : Dům služeb
9. KLÍNOVEC, okr. Chomutov
úkol : Zjistěte rok postavení (mimochodem, je to sto let před prvním postavením penisu jednoho nejmenovaného organizátora Řitníku) původní rozhledny na vrcholu hory.
odpověď : 1884
CÍL : MARIÁNSKÁ, okr. Karlovy Vary

Nejkratší cestou se dalo najet 185 km a maximální počet bodů za úkoly činil 100.

Na hotelu měla být připravená večeře, ale knedlík s hnědou omáčkou bez masa, pro unaveného motorkáře za ní moc nepovažuji. S pivem to nebylo o moc lepší a tak se po prudké bouřce přesouvá jedna část do blízké hospůdky a druhá sleduje filmy, které dodal Márty. V hospůdce je čilá zábava a zejména já jsem pod tlakem zvědavců. Nikomu však neprozradím co je čeká příští den. Do postele se dostáváme až hodně po půlnoci.