Freeboys 1996

Posezení u piva a plány

Na jaře roku 1996 jsem se sešel v jedné hospůdce v Litoměřicích (nikdo si již nepamatuje kde) s Martinem, Pepou a Honzou. Byli jsme mladí dobrodruzi neustále toužící po nevšedních zážitcích. Při posezení u pivka se zrodil nápad, že by jsme mohli vyrazit na společnou dovolenou na motorkách. Už v té době to nebyl nápad nerealizovatelný. I tak, ale proběhlo ještě mnoho dalších sezení a debat kam a kdy by se mohlo jet. Nakonec po pečlivém naplánování trasy s denním rozvrhem ujetých kilometrů jsme neznale rozhodli, že nás již nemá co překvapit a tudíž, že můžeme vyrazit na naší první velkou akci. Ta po vzájemných dohadech dostala název "Freeboys 96" podle návrhu mé maličkosti.

Bob
21. června - 26. června 1996
 

Freeboys ´96

Cílem naší první dovolené, na kterou jsme vyráželi 21.6.1996 bylo objet Českou republiku (cca 1.400 km) během 10-ti dní ve složení :

Martin - JAWA 350/640 (starší mechanik)
Bob - spolujezdec MZ ETZ 251 (navigátor a pokladník)
Pepa - MZ ETZ 251 (mladší mechanik)
Honza - MZ ETZ 150 (zapisovatel)

Sraz a nabalení motorek proběhlo večer předem a stroje byli ustájeny v garáži u Pepi. Na vlastní cestu pak vyjíždíme ráno za velkých ovací publika a konstatování pepových rodičů, že jsme blázni.

Po velmi nabuzeném startu nám zpočátku, i přes neuvěřitelné starosti Honzy s polohou palivového kohoutu a obsahem jeho nádrže, které vedlo až k sejmutí hlavy válce na přehradě Barbora, přálo štěstí. To nemělo trvat dlouho. Již na první zastávce v poloprázdnem kempu v Nechranicích se přes noc z léta stal podzim a teploty pod 10 oC nás drželi v místní hospůdce. K tomu naše stroje v malých přestávkách skrápěl déšť. Ani noční koupel v přehradě nemohla naše naděje oživit. Naštěstí nám pobyt zpříjemňuje partička děvčat na chmelové brigádě, kterou mateme svým převlečením za agenty "VZP" (Tímto děkujeme Honzovi a jeho mamce za trička).

Nakonec až čtvrtý den, když se na nás konečně usmálo sluníčko, jsme mohli vyrazit na další cestu. Ta nás vedla přes Kadaň, kde snídáme, do lázeňského města Karlovy Vary, na hrad Loket, do Mariánských lázní a dále směrem na Nepomuk kde nocujeme v nedalekém kempu. I přes náš pozdní příjezd, dostáváme od hodné obsluhy ještě něco k jídlu a máme dokonce možnost vidět slavný dloubák Poborského proti Portugalsku.

Další den plni nového elánu balíme a za pěkného počasí pokračujeme v našem putovaní. Pohoda netrvá dlouho a pro změnu opět vypovídá poslušnost Honzova MZ-ta. "Geniální Dolanského zapalování na bázi optoelektronické infrazávory" nás zdrželo o dalších 10 hodin. Vše zachránil až opravář televizí ve Lnářích. Po kolapsu dobíjení u téhož stroje a dojezdu v noci bez světel do kempu Velký vír na Orlíku nás již opustila naděje na zdárné dokončení plánované cesty.

Krátký pokus o opravu po návštěvě hradu Orlík vedl pouze opět k poruše zapalování. Do toho se ještě přidal Martin. Zaražený zadní tlumiče po krosové vložce, v domnění, že se ulomil, hledala polovina kempu včetně Holanďanů. To vše vedlo část skupiny k rozhodnutí vrátit se domů pro auto s vozíkem a tak ukončení trápení "dolanského MZ-ty". Pouštíme jí řádně žilou a za pomoci lahve od piva Platan přemisťujeme benzín do strojů, které ho ještě užijí. Já zůstávám v kempu a očekávám návratu skupinky s vozíkem a zároveň nevalnému ukončení první motorkářské dovolené po pouhých šesti dnech.


Zobrazit trasu Trasa první dovolené z roku 1996 na větší mapě

Konečná ujetá trasa : Litoměřice - Teplice - Barbora - Bílina - Nechranice - Karlovy Vary - Loket - Mariánské Lázně - Nepomuk - Lnáře - Orlík n.V. - Velký Vír - Litoměřice

Celkem ujeto : 756 km